Histaminová intolerance - co to je, příznaky, čemu se vyhýbat

1_0

V článku se dočtete: 

- co je ve skutečnosti HIT

- zda je běžná diagnostika 100% účinná

- jaké jsou příznaky HIT

- jaké potraviny jsou rizikové (dieta)

- jak lze snížit riziko příznaků HIT

- REHISTA – novinka pro lidi s HIT

Histaminová intolerance (HIT) není přesný medicínský výraz, který vystihuje daný metabolický problém. Je však obecně medicínsky akceptován. Přesnější výraz, který vystihuje, co se reálně v těle děje, je enterální histaminóza. Jde o to, že se ve střevě hromadí nadměrné množství histaminu, který organismus nedokáže efektivně rozložit.

Tento nadměrný histamin ve střevě může pocházet buď ze samotné střevní sliznice, jako následek reakce na přijaté potraviny, nebo přímo z potravin s vyšším obsahem histaminu. V zásadě je však reakce organismu a příznaky na zvýšené množství histaminu ve střevě stejná (viz příznaky níže). Zřejmě častější příčina je reakce střevní sliznice na potraviny. Což souvisí se zpracovanými potravinami, které stále více nakupujeme a konzumujeme. Ty mají zvýšený histaminotvorný potenciál.

HIT není klasická alergie, ale příznaky se mohou alergii podobat, což ztěžuje diagnostiku. V praxi se obvykle HIT diagnostikuje po odběru krve (imunolog, alergolog). Výsledek má spíše orientační význam a je třeba ho hodnotit v kontextu toho, zda jsou přítomny i příznaky. To znamená, že i přes výsledek to nemusí být nutně HIT, pokud chybí typické příznaky. V minulosti se HIT s jistotou potvrzovala na základě stěrů ze střevní sliznice. To je ovšem dnes již náročná diagnostika, navíc drahá, takže se v praxi neprovádí.

Nejčastější příznaky histaminové intolerance

  • zažívací potíže (nadýmání, průjem, bolesti břicha, nevolnost)
  • kožní projevy (svědění, zarudnutí, kopřivka)
  • bolesti hlavy a migrény
  • rýma, ucpaný nos, kýchání bez infekce
  • rychlé bušení srdce, závratě
  • únava a celková slabost

Příznaky se mohou objevit již několik minut po konzumaci problematických potravin, ale také se zpožděním několika hodin. Intenzita reakce závisí na množství nahromaděného histaminu a schopnosti těla jej rozložit. 

Potraviny s vysokým histamino-tvorným potenciálem 

  • zrající sýry, uzeniny, fermentované masné výrobky
  • kysané zelí, kvašené okurky, sójová omáčka
  • ryby a mořské plody, zejména jsou-li zpracovány (nejsou čerstvé)
  • víno, pivo, šampaňské
  • rajče, lilek, špenát
  • ořechy (zejména kešu, vlašské)
  • čokoláda a kakao
  • ultra-zpracované potraviny obecně

Některé potraviny sice neobsahují mnoho histaminu, ale podporují jeho uvolňování z buněk – například citrusy, jahody, ananas, alkohol nebo některé přídatné látky (např. siřičitany přítomné ve víně).

Jak zvládat histaminovou intoleranci

I když seznam potravin vypadá hrozivě, není třeba podléhat panice.  Základem snížení příznaků HIT je vhodná úprava stravy - tzv. nízkohistaminová dieta. Spočívá v omezení potravin s vysokým histamino-tvorným potenciálem a v preferování čerstvých, minimálně zpracovaných surovin. Důležitá je i správná manipulace s jídlem. Čerstvé maso či ryby je třeba co nejdříve zamrazit (pokud nejsou určeny pro rychlou přípravu), aby zůstaly co nejdéle v přirozeném stavu i po rozmrazení.

Jak snížit riziko příznaků HIT

Dosud byl při řešení HIT preferován spíše přístup, kdy lidé užívali dodatečný DAO enzym (diaminoxidáza), který rozkládá samotný histamin. Užívání DAO enzymu se ukazuje spíše vhodné při konzumaci potravin s vyšším obsahem histaminu. Má však výrazně omezený účinek při mikrozánětlivé reakci střeva na takové potraviny. Jelikož se však při HIT obecně doporučuje dodržovat histaminovou dietu, nemusí užívání DAO enzymu přinášet dodatečné zmírnění příznaků.

REHISTA – moderní produkt pro lidi s HIT

Rakousko-italská vývojová společnost PHARCO GRANCREO uvedla na trh přelomový produkt pro lidi s HIT příznaky, REHISTA kapky. Jeho složení obsahuje dvě přírodní a tělu přirozené složky. Jedna složka potlačuje reakci speciálních bílých krvinek (tzv. žírné buňky), které jsou zodpovědné za nadměrné vylučování histaminu do střevní sliznice. Druhá složka výrazně tlumí rychlou mikrozánětlivou reakci střevní sliznice na samotný nahromaděný histamin ve střevě. Takto se v praxi téměř komplexně pokrývá histamino - zánětlivá reakce střeva na nahromaděný histamin. Přičemž je jedno, zda histamin pochází ze střeva nebo přímo z potraviny s vyšším obsahem histaminu. Jedná se o nový přístup k řešení HIT, kde cílem není samotný rozklad histaminu, neboť ten se stejně obvykle nedostatečně rozloží. Cílem je utlumit buňky zodpovědné za uvolnění histaminu, které se podaří „omráčit nebo uspat“, aby ze sebe nevyloučily obrovské zásoby histaminu do střeva. A zároveň omezit silnou zánětlivou reakci střeva na histamin, která je zodpovědná za obvyklé příznaky HIT.

REHISTA je ve formě kapek (objem 50 ml), takže si dávkování může každý přizpůsobit podle zkušeností (max. jednorázová dávka je 25 kapek). Doporučuje se užívat přímo pod jazyk, tj. nakapat na lžičku, zvednout jazyk, tekutinu nalít do oblasti pod něj, následně ponechat působit cca 10-15 sekund a teprve poté spolknout a zapít. Rovněž je však možná i alternativa rozmíchat dávku v tekutině nebo rovnou zapít.

Díky unikátnímu užití pod jazyk, má REHISTA rychlý účinek (cca 5 - 20 minut) s výraznou úlevou od střevních příznaků, zejména křečí a celkové úlevy od žaludečně-střevního dyskomfortu. Tento pozitivní účinek může přetrvat celý den již po jedné dávce.

REHISTA vs DAO – rozdíly i synergie pro lidi s HIT

Na rozdíl od užívání DAO před každým jídlem, u produktu REHISTA může postačovat již jedna dávka na celý den (nebo rozdělená na ráno a večer). Individuální dávkování produktu REHISTA umožňuje také zohlednit parametry jako například dospělý uživatel, dítě, intenzita potíží, tělesná hmotnost atp. Narozdíl od DAO, kde je obvykle jen jedna doporučená dávka bez možnosti rozdělit tabletu nebo kapsli (povrchové poškození znehodnotí enzym uvnitř).  Výhodou je také, že užití produktu REHISTA není omezeno potřebou časové pauzy mezi dávkou a samotným jídlem, na rozdíl od užití DAO (min. 15 minut před samotnou konzumací). REHISTA je rostlinný (vegan-friendly) produkt, zatímco DAO je živočišný výtažek z prasat. Díky těmto rozdílům se jeví být REHISTA vhodným posunem pro lidi s HIT, ale zároveň umožňuje i kombinaci s DAO se synergickým efektem.

REHISTA je dostupná v lékárnách  nebo v eshopech a při průměrné ceně vychází jedna dávka na cca 25 korun a to už stojí za vyzkoušení.

REHISTA nabízí lidem s HIT:

- rychlý a silný účinek (5 – 20 minut)

- denní přetrvávající efekt (téměř celý den)

- bez pauzy mezi dávkou a jídlem (nevychladne vám jídlo )

- dávkování podle potřeby (12 – 25 kapek)

- kombinovatelný s DAO (synergie účinků)

- vegan-friendly (neobsahuje živočišné složky)

- vždy po ruce (Always Whithin Reach)

 

REHISTU můžete koupit ZDE

banner-mojelekarna

MVDr. Peter Blaško 

ředitel výzkumu a vývoje PHARCO GRANCREO

IMG_7191